KRYSTALLKLARE DAGER OG TRIVSEL I HJELMELAND
De er flinke til mye i Hjelmeland, men ikke til å skryte av seg selv … Året rundt byr likevel Ryfylkekommunen på gode opplevelser og her serverer vi deg en liten smakebit typiske høst-aktiviteter.
Vinterdager og netter i Hjelmeland kan på sitt beste være norgesreklame uten like. Om våren er fjorden og fruktblomstringen vel så vakker som det fineste Hardanger har å by på. Sommerstid er skjærgården utenfor Hjelmeland like innbydende som på Sørlandet, bare mer variert og med færre folk og båter. Men høsten?
Kaldavatnet opp fra Årdal i Hjelmeland i sin vakreste høstsprakt. Foto: Eldfinn Austigard.
Tur, tur og tur
Hjelmeland og høst kan handle om krystallklare dager og farger som knapt kan beskrives. Naturen får et annet tempo når sommeren er over, samtidig blir kontrastene sterkere. Spør innfødte hva de gjør om høsten, så svarer de gjerne bærplukking, jakt og fiske. Vi spurte Svanhild Hjorteland Gbada. Hun er leder i Hjelmeland Turlag, en lokalavdeling av Stavanger Turistforening, og svarte «tur».
– Hyttene i Hjelmeland er en skatt. Turistforeningens hytter venter på deg året rundt. Om høsten er det mindre trafikk, spesielt på de som ligger lengst vekk, inviterer lederen i turlaget. Viglesdalshytta er den første hun frister med. Hjelmelandshytta er så lett tilgjengelig, ikke minst for barnefamilier. Den er helt ny og turen byr på mye.
– Hytta ligger i et område som er utrolig spennende rent landskapsmessig. Å besøke den er en opplevelse, om bare for en natt, ivrer hun.
Svanhild Hjorteland Gbada, leder i Hjelmeland Turlag, er glad i å ha med nye mennesker på tur.
Fint tilrettelagt
Også i Trodla-Tysdal i Hjelmeland kan du overnatte i hytte. Den er riktignok privat, men ligger i Turistforeningens turløypenett og benyttes på samme måte som de øvrige hyttene. Å gå dit er en opplevelse i seg selv, og når du er vel fremme er det kultur og historie nesten bak hver stein.
Både fastboende og hyttefolk benytter Kleivaland i Hjelmeland som utgangspunkt for turer. Derfra når du blant annet hytten på Melands Grønahei. Turen går i et spennende og variert terreng, blant annet gjennom den fredede Øyestølsmyra og det spektakulære Ritlandskrateret. Meteorittkrateret, på 2,5 kilometer, er en attraksjon. Det er ett av kun to meteorittkrater på landjorda i Norge (det finnes ett til, men det er i Barentshavet!). Krateret i Hjelmeland, som du lett kan nå, stammer fra et meteorittnedslag for over 500 millioner år siden og er en geologisk godbit. – Over krateret er en gapahuk. Derfra er det kanonfin utsikt. Jeg synes dette er et flott utgangspunkt for filosofering over ganske store tidshorisonter, sier Svanhild Hjorteland Gbada, med varme i stemmen.
Gapahuken ligger med utsikt over Ritlandskrateret i Hjelmeland. Foto: Eldfinn Austigard.
Bli kjent i Hjelmeland
Så fortsetter hun med å fremsnakke Bjødnabu, et populært utfartsområde ikke langt fra sentrum. Det er fint året rundt og tilrettelegges med skiløyper de vintrene snøen legger seg der. Der har Turlaget en gapahuk, slik at turfolk kan brenne bål og nyte kakao, for eksempel.
– Du vet at i vellet av tilbud kan det være vanskelig for nye hytteeiere, for nyinnflyttede og gjester å klare å velge?
– Ja, det vet vi, og i Hjelmeland er vi opptatt av å ta imot folk på en fin måte. Derfor legge vi til rette for både fastboende, hyttefolk og besøkende blant annet ved merking av turstier og Turlagets tilbud om fellesturer.
– Er turene også åpne for hyttefolk?
– Å ja da. Turlaget i Hjelmeland skal være en uformell møteplass hvor alle er velkomne, uansett bakgrunn. Hyttefolk og besøkende er flinke til å bli med på tur, forsikrer lagslederen.
Enten du er ny i kommunen, ønsker å bli kjent med kommunen eller tenker på å kjøpe hus eller hytte i Hjelmeland, er du velkommen til å bli med på tur.
Foto: Turlagstur til Stora Blåfjell, Hjelmelands høyeste fjell, sommeren 2019:
Noe for alle
I høst inngår seks ulike aktiviteter i Turlagets program. Årets hovedtema er Jøsenfjorden som fjord. Langs den ligger et vell av opplevelser og venter: vegløse gårder, spennende husmannsplasser og mektige fjellmassiver. Fjorden er spektakulær både med båt og til fots; som for eksempel til Segadal og Førre.
– I høst inviterer vi i Turlaget til to turer til fots ut fjorden, fordelt på to dager. Da kan en oppleve det bratte fjordlandskapet på nært hold på hele strekningen mellom Dale til Nesvik. Å delta på de vil være en fin måte å bli kjent med fjorden på, frister Svanhild Hjorteland Gbada.
Foto: Skomakarnibbå er et enestående turmål og fotomotiv både i solskinn og ruskevær. Foto Asgeir Austigard og Eldfinn Austigard.
– Hva med de som ikke kan gå de lange turene?
– Det blir et topp tilbud gjennom sti-prosjektet i Hjelmeland sentrum. Der legges det også til rette for fysisk aktivitet for alle, uavhengig av nivå. Du for eksempel gå på asfalt fra benk til benk i sentrum, eller den vesle Vågarunden som fører deg forbi viktige kulturhistoriske bygg, svarer hun med iver.
Vi skal til Hjelmeland i høst, skal du?
Turlagstur til Reinsrumpa, med utsikt ned til Førre, som er i enden av Jøsenfjorden. Foto: Svanhild Hjorteland Gbada.
Sank gode opplevelser
Turlaget i Hjelmeland har lagt ut syv turposter i Hjelmeland og en på Ritlandskrateret. Årlig trekkes en vinner blant de som har signert i bøkene på turpostene, og jo flere bøker du signerer, jo større er vinnersjansen din.
Fotojakt er en fin måte å sanke opplevelser på. Det aktive og inkluderende Turlaget utlyste tidligere i år en konkurranse om å fotografere og sende inn bilder av små turperler i Hjelmeland, og fikk inn mange fine bidrag. Gjør de det igjen, kan du kanskje bidra?
Sankefestival i Hjelmelandsvågen byr på aktiviteter for små og store knyttet til høsting fra fjord, hei, utmark og hage. Festivalen formidler opplevelser og lokal kulturhistorie knyttet til høsting. Arrangører er frivillige i Hjelmeland Turlag, i tett samarbeid med Stavanger Turistforening og andre frivillige. Sankefestivalen passer for heile familien og er en fin arena for å bli kjent med Hjelmeland.
Kulturkontoret i Hjelmeland står bak arrangementet Kodejakt, en årlig konkurranse. Deltakerne samler koder fra opptil 11 turer i Hjelmeland, og sender koden til kulturkontoret. Hver deltakelse utgjør ett lodd, som inngår i en trekning med flotte gevinster. Jo flere du besøker, jo større sjanse har du for å vinne.
Storsteinen var ett av turmålene i Kodejakta i år. Foto: Eldfinn Austigard.